In veel huizen vind je een kamer terug die tegelijkertijd dienst doet als kantoor, logeerkamer, opslaghok en drooghok voor de was. Maar die trend is aan het verschuiven. Het hebben van een kamer waar je je écht even kunt terug trekken wordt steeds populairder. Voor vrouwen zijn die kamers vaak voorzien van pastelkleurige knutsel spullen, fluffy meubels en typische vrouwen dingen om lekker te tutten. Voor mannen is het juist allemaal stoer en mannelijk, met wellicht zelfs wel een koelkast om het bier koud te houden. Heb je een kamer over in huis? Sla je slag en bouw je eigen mancave! Waar moet je op letten? In dit artikel geven we je vijf tips.

Chill in de mancave

Een mancave is stoer en mannelijk, maar ook comfortabel. Je met er urenlang op de bank kunnen liggen en af en toe een dutje kunnen doen. Dit is jouw zone, jouw regels, jouw rust. Qua inrichting kun je denken aan een hangmat, een zitzak, een loungebank, of andere comfortabele meubels die het uitrusten en ´hangen´ gemakkelijker maken.

Denk niet alleen aan jezelf, maar maak ook voldoende ruimte voor je vrienden.

Mancave decoratie voor heren

Houd bij de inrichting van de mancave ook rekening met de verlichting. Die moet niet te fel zijn en bij voorkeur een beetje stoer. Je kunt zelf aan de slag door stoere DIY lampen te maken.

Zonder bar geen mancave

In elke mancave hoort een bar, zodat je lekker met je vrienden een biertje kunt drinken en bij kunt praten. Uiteraard hoort ook de bar stoer te zijn. Werk daarom voor het bouwen van de bar met materialen zoals hout, staal, recyclede drank gerelateerde producten, bijvoorbeeld bier vaten en beton.

Maak echt een toog voor het optimale mancave effect, waarbij je aan de ene kant de dranken inschenkt, en aan de andere kant op drinkt. Denk aan hoge barkrukken en een rustiek barblad.

Heb je het roken nog niet opgegeven en ben je van plan in je eigen mancave te gaan roken? Zorg dat ook voor een goede ventilatie voor en/of afzuiging van de rook. Ook als je niet rookt is het misschien wel fijn om aan het einde van een, we noemen maar wat, poker avond, de mancave te kunnen luchten.

Entertainment voor in de mancave

Het is ook belangrijk om bij de inrichting van je mancave rekening te houden met het entertainment. Mancaves moeten voorzien zijn van entertainment in ´digitale vorm´ zoals een tv en een spelcomputer, of meerdere spelcomputers. Afhankelijk van je budget kun je ook een beamer met een groot projectiescherm overwegen. Maar ook andere vormen van entertainment zoals een tafelvoetbaltafel, een dartbord en een flipperkast hebben hun plek in de mancave.

Man cave Entertainment TV

Niet iedereen heeft plek voor al het wenselijke entertainment, je moet dan een keuze maken. Dingen die aan de muur hangen of tegen de muur aan staan nemen minder ruimte in dan een tafelvoetbaltafel. Bovendien kun je ook alleen darten, als je vrienden een keer niet kunnen. Houd daar dus rekening mee bij het inrichten van de mancave, met name als je niet voldoende ruimte hebt voor alle wenselijke spullen.

Vergeet tenslotte niet een goede muziek installatie in te passen. Of je nou van rock, techno of klassieke muziek houdt, het klinkt allemaal beter met een goede muziekinstallatie. Omdat een muziekinstallatie best een investering kan zijn is het verstandig om je goed in te laten lichten voordat je je mancave gaat bouwen

Mancave kleuren

Uiteraard ga je in de mancave voor mannelijke kleuren, zoals blauw, groen en grijs. Maar overweeg ook een accentkleur om het geheel niet te donker te maken. Bijvoorbeeld rood, of oranje. Je kunt deze kleuren ook afleiden uit de kleuren van je favoriete sportteam.

Geen zin om verschillende kleuraccenten te schilderen? Zoek het dan in foto´s aan de muur in een contrasterende kleur, een vloerkleed op de grond of maak gebruik van verlichting in verschillende kleuren.

Houdt het plafond altijd wit of een andere witte kleur, anders kan de ruimte wel erg klein gaan aanvoelen.

Vraag vrienden om te helpen de mancave te bouwen

Wel zo gezellig om de mancave samen met je maten te bouwen. Iedereen heeft immers z´n eigen expertise. De een is handig in het aansluiten van techniek, de ander heeft geweldig technisch inzicht voor het bouwen van de bar en de derde is een super schilder. Doordat je vrienden helpen is de mancave sneller af, en kun je gezamenlijk genieten van het welverdiende biertje achteraf. Direct een goede start dus!